browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Het onderwijssysteem in Nepal

Kleuteronderwijs.
1. Nursery, voor kinderen van 3 jaar, die al goed kunnen praten.
2. LKG, voor 4 à 5-jarigen (LKG = Lower Kindergarten).
3. UKG, voor 5 à 6-jarigen (UKG = Upper Kindergarten).

Basisonderwijs of Primary level.
Dit begint voor 6 à 7-jarigen met klas 1 en gaat door tot en met klas 5. Het is de bedoeling dat de kinderen dan het lezen en schrijven volledig beheersen.

Lager voortgezet onderwijs of Lower secundary.
Dit omvat de klassen 6, 7 en 8. Daarna moet men een passend kennisniveau hebben voor wat betreft de Nepalese taal en wetenschappen.

Voortgezet onderwijs of secundary.
Dit omvat de klassen 9 en 10. Deze periode wordt afgesloten met het examen voor het 'School Leaving Certificate', het SLC. Dit examen wordt op landelijk niveau centraal verzorgd.

Sommige scholen bieden het 10+2 systeem of higher secundary. Deze maken deel uit van het voortgezet onderwijs. Dat betekent, dat er na het behalen van het SLC nog 2 jaar gestudeerd kan worden om o.a. een goede aansluiting op het college te waarborgen. Het schooljaar begint voor de laatste 2 jaren van het voortgezet onderwijs (higher secondary) in juni/juli.

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Leerlingen volgen in het higher secondary elk jaar 5 vakken, waarbij ze over het algemeen dezelfde 3 keuzevakken 2 jaar blijven doen, en één extra keuzevak gedurende 1 jaar. De vakken Engels en Nepalees zijn verplicht. Voor de keuzevakken kiezen leerlingen uit een lijst van ongeveer 40 vakken, onderverdeeld in 4 studierichtingen:

 

 


 

 

 

 

science;

management (ook bekend onder de naam commerce);

humanities;

education.

Voor de studierichting science dienen leerlingen doorgaans goede resultaten (first division) voor het SLC te hebben behaald. Onder deze studierichting kan men kiezen uit de clusters general science, computer science of agricultural science. Voor de andere studierichtingen dienen leerlingen de second division voor het SLC te hebben behaald. Alle studierichtingen leiden tot het HSEB Certificate.

Het niveau van het HSEB (Migration) Certificate (studierichtingen humanities/science) is vergelijkbaar met dat van het havo-diploma.

Het niveau van het HSEB (Migration) Certificate (studierichtingen management/education) is vergelijkbaar met dat van het havo-diploma met beroepsgerichte vakken.

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Middelbaar beroepsgericht onderwijs

Het middelbaar beroepsgericht onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van de Council for Technical Education and Vocational Training (CTEVT). Men kan na grade 8 (lower secondary) doorstromen naar CTEVT programma’s die leiden tot het Technical School Leaving Certificate (TSLC).

Voor leerlingen die het SLC hebben behaald na grade 10, zijn er verscheidene programma’s die leiden tot een diploma of een andere kwalificatie zoals het I.Sc.Ag. of het Proficiency Certificate.

Het niveau van het CTEVT Proficiency Certificate is vergelijkbaar met dat van het mbo-diploma, kwalificatieniveau 2 of 3 afhankelijk van de studierichting.

College. 
Dit omvat een studie van minimaal 3 jaar waarna men het bachelor diploma heeft en eventueel kan doorstromen naar de universiteit. 

Universitair onderwijs.
Er is een universiteit in Nepal en die ligt in Kathmandu. Een master opleiding duurt 1 tot 2 studiejaren.

Beroepsonderwijs op (V)MBO niveau is er alleen op particulier initiatief.

Vanaf het schooljaar 2015-2016 (2072BS) is het schoolsysteem in Nepal veranderd. Eerst was er een slagen of zakken systeem (pass or failure) zoals in Nederland. De studie vooruitgang wordt nu uitgedrukt in een beoordelingssysteem waarin beoordeeld wordt op resultaat, in wat voor een divisie dat je zit (b.v. Distinction, 1ste, second or third division) en op percentage van deze groepen. Studenten kunnen niet meer doubleren maar gaan gewoon naar de volgende klas. Tevens is het Nepalese school systeem meer gebaseerd op bekwaamheid dan op leeftijd. In enkele gevallen wordt de prioriteit aan leeftijd gegeven b.v. als men op late leeftijd instapt. het kan dan zijn dat men wel eens een klas over slaat. 

Nepal hanteert de maankalender "Bikram Sambat", waardoor de Nepalese maanden niet synchroon lopen aan die van het Westen. Het Nepalese Nieuwjaar begint medio april. Ook wordt er een andere jaartelling op nagehouden: Nepal loopt 56 jaar, 8 maanden en 16 dagen voor op de westerse jaartelling. Ze leven letterlijk “in de toekomst”. Het jaar 2016 staat gelijk aan het Nepalese jaar 2073 (vanaf medio april).

 


Comments are closed.